Mit egyen a sportoló gyermek?

Mit egyen a sportoló gyermek?

Ahhoz, hogy gyermeked egészséges legyen és hosszútávon az is maradjon, oda kell figyelned már kiskorától kezdve az életformájára.

Érdemes minél hamarabb megmutatni neki a sport világát, hogy ő is kipróbálhassa magát benne, és megtalálja a neki megfelelő mozgásformát, illetve sportágat.

Ha a te gyermeked is egyből „szerelembe esett” és megtalálta az a sportot, amit hosszú ideig, rendszeresen csinálna, akkor szülőként szereztél egy piros pontot.

Ilyenkor gyakran a gyerekek versenyszerű sportolásba kezdenek, ami viszont néhány kellemetlenséggel is járhat, ha nem figyeltek oda kellőképpen. 

Fontos az is, mit eszik a gyerek és hogyan

Fontos az is, mit eszik a gyerek és hogyan

Azt érdemes tudnod, hogy a rendszeres mozgásnak gyulladáscsökkentő hatása van, így, ha nem mozogsz, az izmaid egy idő után elsorvadnak, sőt, a csontjaid is ritkulni kezdenek.

Ez mind gyerekkorban, mind felnőttkorban így van, tehát, ha esetleg van valaki a környezetedben, aki ezt nem veszi figyelembe, mindenképp szólj neki, hiszen a mozgásszegény életmódnak komoly következményei lehetnek.

Ahhoz, hogy a gyermeked egészséges maradjon, nemcsak a sportolásra, de az étkezésre is oda kell figyelned.

Vagyis az étrendjének nagy jelentősége van abban, hogy hogyan működik a szervezete, mennyire bírja majd a sportolást és akár a versenyzést is – és emellett persze teljesíteni az iskolában.

Fontos a fehérje, zsírok, szénhidrátok és ásványi anyagok bevitele, tehát makro-, és mikroelemek, illetve vitaminok a legfontosabbak, amire a gyermek szervezetének szüksége van.

Figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen mozgás közben a gyermek izzad, ha pedig nem iszik eleget, könnyen kiszáradhat.

Persze ezt te is tudod, hogy ez nem olyan egyszerű, hiszen a gyermekek válogatnak, nem esznek meg mindent, ezért neked, mint szülő, találékonynak kell lenned.

Úgy elkészíteni neki az ételeket, hogy az finom is legyen, laktató és még egészséges is – nem egyszerű feladat!

Viszont ahhoz, hogy a gyermekednek a megfelelő étrended ki tudd alakítani, sok szempontot figyelembe kell venned.

Figyelembe kell venned a korát, azt, hogy pontosan mit sportol, illetve azt is, hogy ő mit szeret és mit nem.

Ráadásul nem utolsó sorban a pénztárcádhoz mért lehetőségeket is figyelned kell. 

Mi az, ami szóba sem jöhet?

Mi az, ami szóba sem jöhet?

Sok gyerek csak annyit mond a gyümölcsökre, zöldségekre, halakra és a sovány húsokra, hogy „fúj”.

Pedig pont, hogy ezek azok, amiket fogyasztania kellene, de egy kis kitartással és ügyességgel gyorsan megszerettetheted ezeket a gyermekeddel.

Ami viszont tiltólistás, az egyértelműen a tartósítószer, a sok mesterséges anyagú termék, sőt, a konzerveket is felejtsd el.

Ne adj a gyermekednek cukros üdítőitalt, mert nagyon rossz rosszat okozol vele: a gyermek ettől telített lesz és nem fog enni, a fogai állapota romlani kezd, és különböző betegségek is előléphetnek tőle.
Ha ezeket betartod, nem lesz gond!

Ha ezeket betartod, nem lesz gond!

Ha odafigyelsz a gyermekedre, és betartod a szabályokat, akkor nem lesz gondotok még jó sokáig.

Ráadásul, ha elmagyarázod a gyermekednek, miért olyan jó, ha rendszeresen sportol, ha odafigyel arra, mit eszik, és elmondod neki azt is, hogy ne terhelje túl magát, akkor még könnyebb dolga lesz mindkettőtöknek.

A gyermek sokkal könnyebben meg fog így nyílni, ha gondja van, vagy valamivel esetleg nem ért egyet.

Tudni fogja, hogy ne terhelje túl magát, ne stresszeljen túl semmit, mert nem éri meg.

Te pedig sokkal könnyebben fogod tudni megértetni majd vele, hogy figyeljen oda arra, mit eszik, és, hogy ne hagyja abba a sportolást, még akkor se, ha már nem szereti azt, amit csinál, hiszen változtatni mindig lehet!

Egy jól kialakított, egészséges étrenddel és a jól kiválasztott mozgásformával még jó sokáig elkerülheti gyermeked a porckopást és az ízületi gyulladást!

Használjatok bátran akár étrend kiegészítőket, ami segíti megvédeni a porcokat és ízületeket, itt például bőven tudsz válogatni a porcvédők között

Vitaminland.hu