Ortopédia problémák a gyerekeknél

Gyermekeknél az ortopédiai panaszok elég gyakoriak.

Reggeltől akár késő délutánig az iskolapadban ülnek, alig mozognak – maximum a testnevelésórákon -, sokan csak félvállon hordják a táskákat, és még sorolhatnám.

Az ilyesfajta problémák mind tartászavart, illetve deformációt okoznak, amik akár maradandó problémákká is válhatnak. 

A szülők is hibásak

A szülők is hibásak

Ezek a dolgok sokszor egyébként a szülőket minősítik, hiszen ahhoz, hogy a gyermek valamit jól csináljon, ahhoz meg kell neki azt tanítani és el kell neki mondani, mit és hogyan kell csinálnia.

Egy kisgyerek, de még egy tinédzser sincsen sokszor tisztában vele, hogy a több kilós táskát nem kellene félvállon hordania minden egyes nap, mert elferdül a gerince és tartászavara is lesz tőle.

Vagy éppenséggel magától nem fogja megtanulni, hogy a folyamatos egészségtelen ételek megvásárlása az iskolai büféből vagy a boltból nem tesz jót neki, és elhízás lehet a vége.

Mivel ezeket sokszor a szülő sem gondolja végig, mert azt hiszi, hogy magától értetődőek ezek a dolgok, ezért rögtön orvoshoz rohan vele, viszont a gyerekkel való elbeszélgetést pedig ki is hagyja.

Pedig ahhoz, hogy az újból a problémák ne alakuljanak ki, fontos lenne tudnia a gyermeknek is, hogy mi az, ami nem oké, amire oda kellene figyelnie. 

A korábban felsorolt okok fájdalmat is kiválthatnak a gyermekben.

Ha folyamatosan rossz testtartással ül egész nap az iskolában, vagy rosszul hordja a táskáját, az fájdalmat vált ki a hátában.

Ha állandóan egészségtelen ételeket eszik, az túlsúlyhoz vezethet, amitől ízületi gyulladást is kaphat, hiszen az ízületeinek többletsúlyt kell nap, mint nap cipelnie.

Arról ne is beszéljünk, hogy a sok cukor és tartósítószer milyen károkat okozhat még.

Viszont a fájdalmak miatt nem szabad rögtön gyógyszerrel tömni a gyermeket, akkor inkább vidd el orvoshoz, aki megmondja, pontosan hol van a probléma, hogyan kiküszöbölhető, és hogy mit kellene szednie, ha nagyon fájnak a csontjai, ízületei, stb.

Mindenképp szükséges a gyermek életébe bevezetni a rendszeres mozgást, már napi fél óra sokat számíthat.

Mutassuk meg neki, hogy milyen jó dolog a sportolás, válasszon magának olyan sportágat, ami passzol hozzá és, ami tetszik neki.

Ha esetleg a gyermeked már kicsit elkanyarodott rossz irányba és vannak plusz kilók, amitől meg kellene szabadulni, akkor ezt is vegyétek figyelembe, amikor kiválasztjátok a sportágat a számára.
Mi a legnagyobb ortopédiai probléma a gyerekeknél?

Mi a legnagyobb ortopédiai probléma a gyerekeknél?

A leggyakrabban lúdtalpat diagnosztizálnak a gyermekeknél.

Ez sok mindentől kialakulhat, mint például a testsúly gyarapodása, a lábizomzat gyengesége, helytelen testtartás és a rossz cipő.

Éppen ezért szokták ajánlani a lábtornát, ami különböző gyakorlatokból áll: lábujjhegyen járás, külső lábszélen járás, sarokállás, kisebb tárgyak felemelése lábujjakkal, és hasonlók. 

Nem mindegy, milyen cipőt hord a gyerek

Nem mindegy, milyen cipőt hord a gyerek

A lábtorna mellett fontos a cipőre is odafigyelni, de ezzel lehet egy kicsit játszadozni.

Mégpedig úgy, hogy a cipő sarkát kicsit meg kell emelni, ez azt jelenti, hogy a cipősarkak belső oldalát kell egy kicsit megemelni, mert ez segít a lábboltozat kialakításában.

Ehhez vannak már ún. szupináló sarokékek, ha a meglévő cipőket szeretnétek átformálni. 

Gyakori probléma a gerincferdülés és a porckopás is

Nemcsak felnőtteknél okoz ez gondot, hanem a gyerekeknél is, csak a különbség az, hogy míg a felnőttek az irodában ülnek, addig a gyerekek az iskolapadot koptatják nap, mint nap.

A gerincferdülés tulajdonképpen a gerinc kóros oldalirányi elváltozását jelenti, vagyis a csigolyák elmozdulnak, elcsavarodnak.

Ugyanúgy gondot okoz a gyerekeknél is a porckopás.

Tinédzsereknél fordul ez inkább elő, legfőképpen a térdfájás keseríti meg a napjaikat.

Érdemes a gyerekeknek porcerősítőt szedni, hogy megelőzhessék a problémákat.

Ne hagyd, hogy gyermeked fájdalommal küszködjön!

Láthatod a példákból, hogy hány olyan betegség van, illetve ortopédiai probléma, ami a gyerekeket is érinti.

Pedig nem olyan nehéz elkerülni ezeket.

Csupán kommunikálni kell a gyermekkel, elmondani neki, mit miért és hogyan érdemes csinálnia és, hogy mi lesz akkor, ha nem úgy csinálja ezeket.

Mert magától ő sem tudja, hogy nem szabad csokit ennie minden nap, vagy, hogy mozogni kell, mert a túlsúly betegségekhez vezet, és még sorolhatnám.

Így aztán a gyermeked még sokáig egészséges lehet! 

Gyakori probléma a gerincferdülés és a porckopás is

Vitaminland.hu